• Image

    Hayao Miyazaki og den femte ikigai

    Dokumentarfilmen Hayao Miyazaki and the Heron gir oss et verdifullt innblikk i den kreative prosessen bak Gutten og hegren, og lar oss studere tankeprosessen til en av vår tids største filmskapere. I forkant av visningen av filmen på Vega scene 18. mai 2025 fikk vi holde en kort åpning om filmen.

    Tekst: Ingar Takanobu Hauge

    Det er en glede for oss å åpne denne visningen av dokumentarfilmen Hayao Miyazaki and the Heron, som gir oss et to timers innblikk i den syv år lange produksjonsprosessen til Miyazakis nyeste film, Gutten og hegren.

    Det finnes flere memes knyttet til Hayao Miyazaki. En av mine personlige favoritter er en hvor Miyazaki er fremstilt som en katt som krafser på døra og sier «nå vil jeg ut,» før han kommer inn igjen med en gang og sier «skal bare lage én film til,» krafser på døra igjen og sier «denne gangen mener jeg det» før han bare lusker inn igjen og sier «haha, bare tulla, jeg er tilbake.»

    Hayao Miyazaki er mannen som nekter å pensjonere seg. Eller, kanskje rettere sagt, han er en mann som ikke kan pensjonere seg, samme hvor ofte han prøver. Det finnes sikkert flere forklaringer på dette, men jeg tror vi finner ett av hintene i den japanske tittelen til hans nyeste film.

    "Hvordan lever dere?" Dette spørsmålet er en direkte oversettelse av den japanske tittelen til Gutten og hegren, Kimi tachi wa do ikiru ka. Dette spørsmålet er en underliggende tematikk gjennom hele animasjonsfilmen som rettes like mye til oss seere. Dokumentarfilmen vi straks skal se illustrerer at spørsmålet kanskje er vel så mye rettet til Miyazaki selv, i en fase av livet hvor døden stadig melder sin ankomst.

    I den japanske livsfilosofien ikigai sies det at det er fire sentrale bærebjelker som må være på plass for at man skal finne sin plass i livet, sin "sweet spot" om du vil: Hva er det du elsker? Hva er du god til? Hva kan du leve av? Og hva er det verden trenger? Tanken bak ikigai er at i kryssfeltet mellom disse fire punktene finner mennesket sitt kall, sitt raison d’être, sin mening med livet og sin plass i det store kosmos. Ved å observere Hayao Miyazaki lurer jeg på om det kanskje burde være lagt til et femte punkt i ikigai: Hva gjør deg til en del av et fellesskap?

    Hvis dette femte punktet skal legges til ikigai, følger så et oppfølgingsspørsmål: Hva skjer når dette fellesskapet smuldrer opp? Miyazaki er nå en eldre mann, og sykdom og død er dermed sjelden langt unna. Med noe som kan minne om survivor’s guilt får vi se en Miyazaki som må spørre seg selv hvordan han ønsker å leve, et spørsmål som veier stadig tyngre. Spesielt tungt blir det når Miyazaki i 2018 mister sin trofaste "partner in crime" gjennom 50 år og medgrunnlegger av Studio Ghibli, Isao Takahata (også kjent som Pak-san).

    I denne prosessen møter vi en Hayao Miyazaki slik vi har lært oss å kjenne ham: Brysk, bestemt og overraskende frittalende til en japaner å være, men samtidig sjelden langt unna et ekte og lattermildt smil. Samtidig møter vi en langt mer sårbar Miyazaki, en ensom kjempe fra fordums tid som blir latt tilbake mens alle rundt ham takker for seg og vandrer videre.

    I denne prosessen kjemper Miyazaki med skapelsen av Gutten og hegren. Som kreativ visjonær kan han ikke annet enn å fortsette med skapelsen. «Hvis vi ikke skaper, hva er vi da?» spør han oss retorisk. I dette aner vi en gjenklang av J.R.R. Tolkien og hans sub-creation-teori: Det skapte ærer skaperen ved selv å skape. For en mann som Miyazaki er det å skape selve livet, selve formålet, hans ikigai. Kanskje er det derfor Miyazaki aldri klarer å pensjonere seg, lik kattememet hvor han hele tiden går ut og kommer inn igjen.

    Gutten og hegren er ett av Miyazakis mest komplekse verk. Det er samtidig ett av hans mest personlige verk, et resultat av et langt og innholdsrikt liv og over 50 år med kreative prosesser. Dette gjør at filmen kan virke mystisk og kanskje litt rar, spesielt hvis dette er den første Ghibli-filmen man ser. Hayao Miyazaki and the Heron gir oss et innblikk bak kulissene, et dypdykk i strømningene som ligger til grunn for hans kreative visjon. Det er et levd og prøvet liv som kommer til uttrykk gjennom hans verk, en sårbarhet og dybde datagenererte KI-bilder aldri kan gjenskape.

    Jeg håper at Hayao Miyazaki and the Heron kan hjelpe dere til å sette enda mer pris på et allerede imponerende mesterverk fra en av de virkelig store mestrene i vår levetid. Arigato gozaimasu!

    Bilder: © 2023 Hayao Miyazaki/Studio Ghibli